Städtips


Lägenhetsskötsel  
Du är skyldig att sköta din lägenhet genom att städa och hålla den snygg. Gör som proffsen, skaffa bra redskap. Med rätt basutrustning klarar du det mesta. Här följer några råd och tips på hur du lättast gör.

Rengöring
De flesta material går att rengöra med varmt vatten och ett milt, miljövänligt rengöringsmedel.

Golv
Placera en bra avtorkningsmatta innanför dörren och gå inte rakt in i lägenheten med utomhusskor. Det skonar golven från repor och smuts. De flesta golvytor rengörs lättast genom våttorkning (damm/fuktmoppa parkettgolv). Parkett och linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd ej rengöringsmedel.

Väggar
Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.


Ventilation
Rengör ventilationsdon som finns i kök och badrum med jämna mellanrum. För bästa resultat ska tilluftsventilerna vara öppna vilket förbättrar cirkulationen då det är mekanisk frånluft i fastigheten.

Ugn, spis och fläkt
Rengör kolfiltret i spisfläkten med jämna mellanrum för att minska brandrisken. Läs instruktionsmanualen för hur du ska rengöra ugnen.


Renare disk
Har du diskmaskin? Tänk då på att ta bort matrester innan du ställer in porslin, bestick och glas. Rensa grovsilen regelbundet och kontrollera att finsilens finmaskiga nät inte är igengrott, då blir disken renare. Överdosera inte diskmedlet.  

Badrum  
En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är den bästa hjälpen för att hålla toalett och badrum rena, utan att skada kakel och porslin. Haka av badkarsfronten och rengör bakom och under badkaret då och då för att undvika dålig lukt i badrummet. Spola inte ner föremål i toalettstolen som kan orsaka stopp. Glöm inte att rengöra golvbrunnen regelbundet under badkaret och i duschen. Det är förbjudet att borra hål i väggar och golv. Glöm inte att städa fogarna i duschen i badrummet regelbundet och även duschväggarna. Det är inte tillåtet att hälla kaustiksoda eller andra propplösande medel i avloppen!